Historie

Geschonken door de familie van Hattum.

 

Ellewoutsdijk heeft voor zo’n klein dorp een bijzonder rijke historie. In 2017 scheef Anna van Suchtelen (zelf een rechtstreekse afstammelinge) een boek over het buitenissige “paleis” Zorgvliet, dat de baggeraarsfamilie van Hattum uit Sliedrecht hier liet bouwen. Jan Christiaan van Hattum (1837-1909), had het familiebedrijf uitgebouwd tot een concern, dat onder meer veel geld verdiende aan het Panamakanaal, zeeweringen en spoorlijnen. In 1860 bezocht JC Ellewoutsdijk om dijkwerkers te vinden, en hij ontmoette er Frederika Prümers (1840-1906), de dochter van de notaris. Ze trouwden.

 

Hij kocht voor 17.000 gulden de ambachtsheerlijke rechten van Ellewoutsdijk en werd zo eigenaar van het in stijl gebouwde Zorgvliet, en het burchtterrein van de overkant van de weg. Hij liet een compleet nieuwe vleugel aanbouwen met 29 kamers, drie schilderijzalen en een toneelzaal met draaiend podium. Met een koetshuis, druivenkas, theehuis, nep ruïne, volière, een slotgracht met bruggetje, Flora en andere tuinbeelden, en zo werd Zorgvliet een vakantieverblijf met allure. Het ging helaas in de tweede wereldoorlog verloren. Enkele dingen zijn nog steeds te bewonderen.

 

Het van Hattum’uus, zoals het nu heet, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Ellewoutsdijk. Het doet al bijna een eeuw dienst als verenigingsgebouw, het gedeelte boven werd verhuurd als woongedeelte. Het zijzaaltje werd ingericht als bibliotheek en meisjeskamer, in de tijd dat er nog meisjesverenigingen waren in de jaren 50/60. Het zaaltje heeft later ook nog dienst gedaan als postkantoor en nog later als P.T.T. loket.

 

Tal van activiteiten, tot nut van het algemeen, werden georganiseerd in en vanuit het gebouw. Vandaar werd het van Hattumhuis kortweg ’t Nut genoemd in de volksmond. Na de verbouwing in 1986 werd het een echt dorpshuis, dat werd beheerd door Anne Maat-Blokkerus tot 2016. Ellewoutsdijk heeft voor zo’n klein dorp altijd een heel actief verenigingsleven gehad en opvallend veel verschillende verenigingen. Deze wisten en weten nog altijd het dorpshuis te vonden als er activiteiten moeten plaatsvinden, en daarnaast is het een plek waar de bewoners van Ellewoutsdijk graag gezellig samenkomen.

 

Een link naar het boek "Versailles aan de Schelde"
Een link naar Gemeente Goes, informatie over Anna en haar zoektocht.

 


Tot ziens in Ellesdiek, in het van Hattum'uus,

Namens iedereen,
Rianne.